Condensatie

Dit is een natuurkundig proces waarbij water overgaat van dampvorm in vloeibare toestand, de waterdamp gaat over in waterdruppeltjes. Dit proces doet zich voor bij afkoeling tot het dauwpunt, de temperatuur waarop de lucht verzadigd is met waterdamp. Bovendien moeten er condensatiekernen (bijv. zee- of zoutkristallen, klei- of zanddeeltjes of verontreiniging) aanwezig zijn die het proces van druppelvorming op gang brengen.
Wanneer warme, vochtige lucht afkoelt tot onder het dauwpunt, zal de waterdamp in deze lucht condenseren. Warme lucht kan een grotere hoeveelheid waterdamp bevatten dan koude lucht. Stoom bevat bijna 100 procent waterdamp en bij vrieskou bevat de lucht maar heel weinig water.
Wanneer ’s nachts de lucht afkoelt tot het dauwpunt, zal waterdamp in de lucht condenseren en als dauw zicht baar worden.

Bekende verschijningsvormen van condensatie zijn wolken en de witte condensatiestrepen die ontstaan als vliegtuigen waterdamp uitstoten die vrijkomt bij de verbranding van kerosine. Op de hoogte waar ze vliegen is de lucht koud, waardoor de waterdamp direct condenseert op roetdeeltjes.