Evenaar

De evenaar of equator is met een lengte van ongeveer 40.000 kilometer de grootste cirkel, die de aarde verdeelt in noordelijk en zuidelijk halfrond.  De evenaar dient als referentie 0 ˚ Noorderbreedte en Zuiderbreedte voor het aangeven van de geografische breedte van de positie. De Polen liggen daarbij op 90 ˚ Noorderbreedte en Zuiderbreedte.

De snelheid ten gevolge van de draaiing van de aarde is op de evenaar van het grootst en bedraagt ongeveer 1670 kilometer per uur.

Op de evenaar staat de zon tweemaal per jaar precies boven de grond (in het zenit, (het punt recht boven de waarnemer). Dit geldt voor het gehele gebied tussen de beide keerkringen (Kreeftskeerkring en Steenbokkeerkring). Daarom is het op de evenaar meestal erg heet en zijn er geen seizoenen zoals die in gematigde gebieden als Nederland en België worden gekend. Wel kent men er vaak een natte en een droge tijd. De zonkracht is op de evenaar gemiddeld het grootst. De dag en nacht zijn rond de evenaar vrijwel even lang.

De winden richting evenaar zijn bijzonder standvastig en waaien op het noordelijk halfrond uit het noordoosten (noordoostpassaat) en op het zuidelijk halfrond uit het zuidoosten (duidoostpassaat). Daar waar de noordoost- en zuidoostpassaatwinden samenkomen, ligt de Inter Tropische Convergentie Zone (ITCZ), ook wel thermische equator. Deze zone, een vaak bewolkte band, loopt in de loop van het jaar mee met de hoogste stand van de zon.