Envisat milieusatelliet
De Envisat (Environmental satellite) is de Europese milieusatelliet van ruimtevaartorganisatie ESA (European Space Agency) die op 1maart 2002 is gelanceerd in een polaire baan om de aarde op een hoogte van ongeveer 800 km. Deze draait in een baan over de Noord- en Zuidpool en duurt 101 minuten.
De satelliet had als doel het verzamelen van gegevens over oceanen en atmosfeer die inzicht gaven in de factoren die bijdragen aan klimaatverandering. De Envisat heeft 10 instrumenten aan boord, waaronder Sciamachy(SCanning Imaging Absorption Spectrometer for Atmospheric CHartographY) waarmee de luchtkwaliteit wordt gemeten.
De satelliet laat zien waar bepaalde broeikasgassen zitten, daarnaast kan de Envisat olievlekken opsporen, de vegetatie in kaart brengen, bosbranden volgen en ook vulkaanuitbarstingen, aardbevingen en ijsbedekking waarnemen.
Voor onderzoek van de ozonlaag is de satelliet uitgerust met het Sciamachy instrument. Deze wordt in 2004 aangevuld met het Ozone Monitoring Instrument (OMI), een samenwerkingsproject tussen Finland en Nederland. OMI krijgt een plek op een Amerikaanse satelliet.
Op 8 april 2012 verloor ESA het contact met de satelliet. Ondanks verwoede pogingen om de verbinding te herstellen heeft ESA na een maand besloten om de missie te beëindigen.
De Envisat heeft twee keer zolang gewerkt als vooraf was gepland.