Thermoscoop

In 1593 vond Galilei Galileo de thermoscoop uit. Dit is de voorloper van de thermometer.  In 1612 maakte de Nederlandse natuurkundige een soort gelijk instrument.  Het instrument werd nu bekender.
De thermoscoop  bestaat uit een lange rechtopstaande buis die aan de bovenkant bolvormig is afgesloten. Het andere open uiteinde staat  in een bak met water.. Als de lucht in de glazen bol wordt verwarmd, zal het niveau van de vloeistofkolom in de buis dalen, omdat de hogere luchtdruk de vloeistof terugduwt. Het omgekeerde gebeurt bij afkoelen.
De gefascineerde Isaac Beekman uit Zierikzee zag dit instrument. Hij plaatste op het dak van de school waar hij werkte  een torentje  voor de weer- en sterrenkundige waarnemingen  een enorme thermoscoop.De bolvormige bovenkant van de glazen buis kwam boven het dak uit . De onderkant stond op zolder in een bak met water. De stand van het water in de buis varieerde met de temperatuur van de buitenlucht.
Met een op de buis aangebrachte schaalverdeling kan de thermoscoop worden afgelezen.
De meetgegevens van Isaac Beekman zijn echter nooit gevonden, wel de dagboeken met weerkundige aantekeningen uit de jaren 1612-1615.
Dit is instrument was echter niet zo betrouwbaar.