Saharastof

 

Saharastof is stof uit de Sahara dat met de regen op aarde terechtkomt. De Sahara is de grootste zandwoestijn op aard. Hij is gelegen in Noord-Afrika en strekt zich uit van de Westelijke Sahara aan de Atlantische Oceaan tot Egypte aan de Rode Zee. Aan de noordzijde wordt hij begrensd door de Middellandse Zee en het Atlasgebergte. De zuidzijde wordt gevormd oor de Sahel, een gebied dat enigszins begroeid is. Tijdens stof- en zandstormen, die in het woestijngebied voorkomen, kan het stof tot kilometers hoogte in de atmosfeer komen.

De naam Sahara is afgeleid van het Arabische woord sahr, dat woestijn in algemene zin betekent.
Tijdens stof- en zandstormen, die in het woestijngebied voorkomen, kan het stof tot kilometers hoogte in de atmosfeer komen. Wanneer de luchtstroming over een enorme afstand van zuid naar noord is gericht, kan het Saharastof zelfs tot boven Nederland of nog noordelijker komen.
Valt er dan regen, dan kan het stof met de neerslag op het aardoppervlak terechtkomen. Vooral na een licht buitje vinden we het vaak roodbruin gekleurde Saharastof terug op voorwerpen als auto’s daken en tuinmeubilair. Bij zwaardere regen spoelt het zand weg en is er vaak niet meer te zien. In de landen rond de Middellandse Zee valt herhaaldelijk Saharazand uit de lucht en ook de Canarische Eilanden hebben er vaak mee te maken. Soms steekt het zand uit de Sahara zelfs de Atlantische Oceaan over en kan het zelfs in Florida terechtkomen.

In ons land is Saharastof in de 20e eeuw op zeker 15 dagen op uitgebreide schaal voorgekomen en veel vaker op kleine schaal, steeds bij voor de tijd van het jaar warm weer. Saharazand bevat verschillende mineralen en is soms al enkele dagen voor het ons land bereikt op de satellietfoto te zien. Afhankelijk van het brongebied kan de kleur van het stof variëren van lichtgrijs tot rood of bruin.