Storm

Storm is een zeer harde wind met een windkracht van 9 op de schaal van Beaufort. De gemiddelde windsnelheid moet dan gedurende tien minuten een snelheid bereiken van minstens 75 kilometer per uur. Is de windsnelheid gemiddeld over tien minuten ten minste 90 kilometer per uur dan wordt gesproken van zware storm, windkracht 10. Bij een gemiddelde snelheid van 103 kilometer per uur spreekt men van zeer zware storm, windkracht 11.
Een storm gaat meestal vergezeld van zware tot zeer zware windstoten van meer dan 100 kilometer per uur.
Een storm leidt tot schade aan dakpannen en schoorsteenkappen en veroorzaakt licht schade in bossen.

Storm kan in Nederland het hele jaar door voorkomen, maar de kans op een flinke storm die geruime tijd woedt is het grootst in de periode oktober tot en met maart. De temperatuurverschillen tussen het noordelijke en zuidelijke deel van het Noordelijk Halfrond zijn dan het grootst, waardoor ook de luchtdrukverschillen groot zijn en actieve depressies ontstaan. Wanneer de atmosfeer eenmaal onrustig is kan met een krachtige westelijke luchtstroom op negen tot tien kilometer hoogte in de atmosfeer (straalstroom) de ene stormdepressie na de andere onze kust bereiken. Er kan dan soms twee weken achtereen herhaaldelijk tot stormachtig weer komen.

Hoe zwaar een storm wordt vooral bepaald door de grootte van de luchtdrukverschillen in de omgeving van de depressie in het centrum van de storm. Een lage barometerstand zal daarom niet altijd leiden tot storm. Bij een snelle verandering van de luchtdruk neemt de wind meestal wel flink toe. Het gebied met de grootste luchtdrukverschillen en de krachtigste wind ligt meestal ten zuidwesten of ten westen van de stormdepressie. De zwaarste stormen in ons land worden dan ook veroorzaakt door depressies die over de Noordzee koersen.
Trekt de kern van de depressie juist ten zuiden langs dan passeert het windveld ook ten zuiden en blijft de zuidwesterstorm uit. Door een kleine koersverandering van de depressie kan de storm Nederland dan ook op het laatste moment missen.

De meteorologen volgen de ontwikkeling van een storm dan ook op de voet en passen de weersverwachting aan als daar aanleiding toe is.
Het KNMI geeft voor de scheepvaart en voor de verschillende districten stormwaarschuwingen uit bij windkracht 9 die onder meer te vinden zijn op internet en NOS Teletekst pagina 710 en te beluisteren zijn via de marifoon. Als de storm op grote schaal gepaard gaat met zeer zware windstoten van meer dan 100 kilometer per uur in het binnenland en meer dan 120 km/u in een strook langs de kust geeft het KNMI een Weeralarm af voor zeer zware windstoten.